Ezek az open mic-osok miért mindig angolul tolják?

  • BG 

Először is: bocsi.

Tényleg elnézést kérünk azoktól a helyiektől, akik emiatt talán egy picit kirekesztve érzik magukat.

A válasz azonban rendkívül egyszerű: ez így praktikus. Valami miatt nagyon sok külföldi vonzódik hozzánk, mivel itt nem csak fellépésekről van szó, hanem közösségről is. Más szóval, aki csak beesik Budapestre, akár néhány napra, akár hosszabb távra, általunk nagyon jó betekintést kap egy igencsak eklektikus társaságba, ami összességében jól képviseli a helyi szubkultúrát, és Budapest sokszínűségét is. Nagyon sok előadói vénával rendelkező ember szereti megmutatni tudását egy új városban és keres rá open mic eseményekre, ha pedig épp Budapestre jön, minket könnyen megtalál. Ráadásul itt általában nemcsak fellépési lehetőségre, de egy viszonylag nyitott helyi közösségre is lelhet, ahol ugyan sok a gyüttment, de mégiscsak itt laknak többnyire ők is. Barátságok, zenei és szakmai kapcsolatok jönnek így létre, egész zenekarok, sőt, volt már házasság is… 

És íme a praktikum: a legtöbb magyar részvevő tud annyit angolul, hogy megérti, mi történik, viszont a külföldieknek sokkal nehezebb egy nem túl könnyű és nem túl nagy számban beszélt nyelvet csak úgy megtanulni, mint pl. a magyart. Tény, hogy jó pár open mic házigazda már eleve nem is beszél magyarul, vagy csak minimálisan. De még akik beszélnek is, úgy vannak vele, hogy mindent két nyelven bemondani macera és egy picit megakasztja az est gördülékenységét. Szívesen átváltanak magyarra, ha kell, de ez attól is függ, épp milyen a közönség és a fellépők összetétele.

Mika

Osso Balázs saját magyar nyelvű dalát adja elő a Mika Tivadar Mulatóban rendezett szerdai open mic esten, 2019. december 4-én.

 

Inkább örüljünk, Vincent!

Mindannyian tudjuk, hogy a magyar főváros rendkívül vonzóvá nőtte ki magát. Relatíve alacsony az erőszakos bűncselekmények aránya, nem túl drága, sok történelmi látványosságot kínál, a fürdőkről nem is beszélve, illetve hát Európa egyik legpezsgőbb bulinegyedével rendelkezik. Csodálkozzunk hát, hogy sokan jönnek?

Nem biztos, hogy mindenki egyetért, de ha belegondolunk, Budapest előadóművészi kultúrája, sőt, a helyi gazdaság is, nagyon sokat kap a külföldi látogatóktól, akik rövidebb-hosszabb ideig itt tartózkodnak. Rendkívül sok tehetség is érkezik és emeli a színvonalat, ihletet, nemzetközi perspektívát adva sok helyi feltörekvő művésznek. 

Arról is tudunk, hogy néhány open mic szervező külön erőfeszítéseket tesz, hogy a helyi köröket és tehetségeket is megszólítsa, amibe a stand-up comedy és a slam poetry is beletartozik, sőt, egy új népszerű ötvözet, a crossover is. 

Kérjük tehát, nézzétek el nekünk a sok angol szöveget. Hosszú távon, higgyétek el, megéri, rövid távon pedig úgyis megtaláljátok majd azokat a helyszíneket, ahol nagyobb magyar közönségre lehet számítani, már ha ez fontos, pl. Mika Tivadar, vagy Lámpás.

És éppenséggel akár értékelhetjük is, hogy a múlttal ellentétben, manapság tényleg számtalan lehetőség van arra, hogy fellépjünk, színpadi tapasztalatot szerezzünk, legyőzzük a lámpalázat, kapcsolatokat építsünk, stb. 

“Everybody Gets a Chance!” – érted? 😉

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *